|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:27 | 03.29.2024

Формування громад: думки експертів з децентралізації

Адміністративно-територіальна реформа в Україні виходить на завершальну стадію. Згідно з прийнятими змінами до законодавства передбачається проведення чергових місцевих виборів на новій територіальній основі. Її складатимуть об’єднані територіальні громади.

На Чернігівщині замість 22 районів буде 57 об’єднаних громад. Саме така кількість ОТГ передбачена затвердженим Урядом Перспективним планом формування територій громад Чернігівщини.

Нагадаємо, цьому передувала значна організаційна та методологічна робота облдержадміністрації спільно з регіональними відділеннями асоціацій органів місцевого самоврядування, експертними організаціями, представниками громад. Оскільки одна з умов формування ОТГ – відповідність перспективному плану, детально обговорювалася конфігурація кожної громади. Розглядалися найоптимальніші варіанти об’єднання. Для цього у січні-лютому в ОДА було проведено ряд консультацій з представниками органів місцевого самоврядування різних рівнів. До обговорення долучились представники 80 місцевих рад області, голови ОТГ, депутати обласної та районних рад.

Думки експертів щодо затвердження Перспективного плану формування територій громад Чернігівщини.

Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

– Затвердження будь-якого перспективного плану – це складний процес, де неможливо уникнути конфліктів, але треба їх мінімізувати. В Чернігівській області це вдалося. На мою суб'єктивну думку, завдяки координації з міністерством, комітетом і фаховій роботі керівництва ОДА.

На думку Віталія Безгіна, прийняття перспективного плану призведе до того, що після місцевих виборів усі будуть жити в громадах, з більшими ресурсами, повноваженнями, але і з більшою відповідальністю.

Володимир Бойко, експерт з регіонального розвитку:

– Затвердження нової редакції перспективного плану формування територій громад Чернігівської області – важлива подія в реалізації реформи місцевого самоврядування. Регіональна особливість – реалізація як «зверху» (через рішення парламенту та уряду), так і «знизу» (через рішення сільських, селищних міських рад). Таке сполучення – одна з основ успіху змін, учасниками яких ми стали. Ідеальної конфігурації нових базових адміністративно-територіальних одиниць подібний підхід не передбачав. Але оптимальний на тепер – вочевидь.

Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України:

– Прии?нятии? перспективнии? план істотно прискорює завершення процесу формування базового рівня місцевого самоврядування – об’єднаних територіальних громад. Це означає, що чергові місцеві вибори будуть проведені в усіх громадах, які будуть в рівних умовах.

Серед позитивних моментів слід відмітити, що з 1 січня 2021 року всі громади базового рівня переи?дуть на прямі міжбюджетні відносини з державою.

На мою думку, затвердження перспективного плану і створення 100% об’єднаних територіальних громад області запускає широкі можливості для остаточного вдосконалення адміністративно-територіального устрою і функціоналу місцевого самоврядування.

Довідково. На Чернігівщині функціонують 50 ОТГ (13 міських, 19 селищних, 18 сільських). Вони покривають 65,8% території області, де проживає половина її населення. Вже 376 із 569 місцевих рад скористались правом на добровільне об’єднання.

Схожі матеріали (за тегом)