|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:32 | 03.28.2024

В області буде 57 ОТГ замість 22 районів

Адміністративно-територіальна реформа в Україні виходить на завершальну стадію.

Згідно з прийнятими змінами до законодавства (набув чинності Закон 562-ІХ про «Про внесення змін до деяких законів Украі?ни щодо визначення територіи? та адміністративних центрів територіальних громад») передбачається, що чергові місцеві вибори відбуватимуться на новій територіальній основі. Її складатимуть об’єднані територіальні громади.

Перспективним планом формування територій громад Чернігівської області, який учора, 13 травня затверджено Урядом, передбачається утворення на Чернігівщині 57 ОТГ. Тобто буде повністю змінено адміністративно-територіальний устрій – замість 22 нині діючих районів територія області буде стовідсотково покрита об’єднаними територіальними громадами. Всі послуги – адміністративні, соціальні, медичні – передаються на рівень громад.

Головна умова створення та функціонування ОТГ – фінансова спроможність та здатність забезпечити надання якісних послуг своїм жителям.

При затвердженні конфігурацій ОТГ були опрацьовані зауваження та пропозиції громад, а також експертів з децентралізації. Зокрема, для цього в облдержадміністрації було проведено ряд консультації з представниками органів місцевого самоврядування, депутатами місцевих рад різних рівнів.

Нагадаємо, наразі на майже 66% території області діють 50 ОТГ. 376 місцевих рад із 569 вже скористались правом на добровільне об’єднання.

Свою позицію щодо затвердженого перспективного плану висловив Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

– Загалом вважаю, що Чернігівська ОДА провела дуже непогану роботу. Затвердження будь-якого перспективного плану – це досить складний процес, де неможливо уникнути конфліктів, але треба їх мінімізувати. В Чернігівській області це вдалося. На мою суб'єктивну думку, завдяки координації з міністерством, комітетом і фаховій роботі керівництва ОДА.

Віталій Безгін висловив думку, що прийняття перспективного плану призведе до того, що після місцевих виборів усі будуть жити в громадах, з більшими ресурсами, повноваженнями, але і з більшою відповідальністю.

Схожі матеріали (за тегом)