|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:50 | 03.28.2024

Фермер вирощує ягоду… молодості

Незвичну для України жимолость вирощує Андрій Галушко на полях села Волевачі, що на Козелеччині.

Чоловік родом зі Сходу України, міста Алчевськ (Луганська обл.). Там він міцно стояв на ногах, бо звик завжди багато працювати. Отримавши три вищі освіти, пан Андрій зумів вдало налагодити свій бізнес – виробництво гречаної крупи. Окрім того, на десяти тисячах гектарів землі вирощував зернові культури. Одного злощасного дня сепаратисти відібрали у нього завод, у який тривалий час наш герой вкладав всі свої сили, знання і заощадження. Та чоловік – не із слабких. Перебравшись на Чернігівщину, він зумів почати з нуля. Культуру обрав досить незвичну для нашого регіону. Він – єдиний фермер на Чернігівщині, який вирощує жимолость («життя та молодість» – вважають, що назва рослини утворилася саме від цих слів, – Авт.). Невеличкі кущики саме увібралися у ніжний цвіт. Ця ягода дуже рання. Її плоди достигають навіть раніше, ніж звична для нас полуниця. Плантацію жимолості господар заклав лише минулої осені.

 

Комбайн зберу… сам

 

«В оренду взяв 25 гектарів землі. Восени на шести гектарах посадив жимолость. Сорт канадської селекції. Він більш придатний до комбайнового збирання. У нас, правда, немає такої техніки в Україні, і в сусідніх країнах, здається, також. Та я, можливо, і сам складу», – посміхається мій співбесідник.

Спочатку я подумала, що Андрій Валентинович жартує. Але виявилося, що говорить серйозно. Чоловік має освіту інженера і вже неодноразово у своєму попередньому бізнесі використовував отримані знання і навички.

galushko

«Цю ягоду добре знають канадці і японці. Там вона дуже популярна через свої корисні властивості. Купувати у них техніку дуже дорого. Чому б не спробувати самому?.. Мені це в задоволення. Руки на місці. Складати техніку – це для мене не вперше», – пояснює фермер.

 

«Розумна» поливалка

 

На полях господар встановив систему автоматичного зрошення і поливу. Крапельне зрошення – це метод поливу, за якого вода часто разом з поживними елементами (добривами) вноситься малими дозами безпосередньо в прикореневу зону. Для автоматизації поливу, на додачу до системи, Андрій збирається підключити контролер, який відповідно до заданої програми здійснюватиме зрошення, а якщо піде дощ, автоматично стане на паузу.

«Будуть стояти датчики вологості. Контроль в полі має бути на кожній ділянці. Я планую працювати сам. Це буде неважко, якщо все буде автоматизовано. Рослина невибаглива до ґрунтів. Тим більше, що будь-який ґрунт можна зробити родючим».

Більше того, жимолость морозостійка. Витримує до -40оС, а квіточка – до -8. Плодоносить до 40 років (може, й довше – поки не вивчено до кінця). Та ще й шкідників та хвороб на неї в Україні немає. Тому ягода не потребує обробки хімікатами й одразу стає в ряд органічної продукції.

 

Найперспективніша з культур

 

Вигідна й з економічного боку. Наразі це нішева культура, яку споживачі тільки вивчають. І не лише в Україні, а й у світі. ЄС не так давно ухвалив норми щодо продажу жимолості. Нині попит значно перевищує пропозицію. Кілограм жимолості продають навіть по 300 гривень. З одного куща збирають по 3-4 кілограмів плодів, а з канадських сортів – до шести. Тому це одна з найперспективніших культур, вважають експерти.

«Гарний урожай буде десь на третій рік. Цього року самі будемо смакувати, друзів та родичів пригощати. А далі виходитиму на іноземні ринки. Це зробити неважко. Я вже намітив собі, як все буде відбуватися. Маю економічну і юридичну освіту, тож впевнений – проблем не буде».

Для зберігання ягід пан Андрій нині будує склади, де встановлюватиме спеціальні потужності для охолодження. Бо саме за умов своєчасного охолодження жимолость може зберігатися понад тиждень. Також ягоду можна заморожувати. Але наш герой налаштований збувати продукцію у її первозданному вигляді.

 

Комора вітамінів

 

gimolost1

 

Жимолость на полях Чернігівщини

 

 

Жимолость перша ягода в сезоні, яка дозріває в травні. Цінність плодів важко переоцінити. В Японії та Канаді, де найбільше споживання жимолості, плоди називають ягодами молодості. Завдяки великому вмісту вітамінів та мінералів, дуже корисних для здоров’я людини, ягоди можуть використовуватися для профілактики та лікування хвороб. У них були знайдені речовини, які сповільнюють старіння клітин. А деякі джерела подають інформацію, що плоди навіть лікують рак на ранніх стадіях.

bushik

Першорічні кущики вже цвітуть

 

100 г жимолості містять добову норму вітамінів В1, В2, В9, С, Р, а також йоду та кремнію. Крім цього, ягода відома дуже високим вмістом антиоксидантів і є дуже смачним засобом профілактики онкологічних захворювань. Ба більше – жимолость покращує імунітет, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить з організму токсини, вживається для профілактики серцево-судинних захворювань, знижує артеріальний тиск.

 

У поміч… бджоли

 

Не секрет, що саме бджоли – основні помічники садівників та фермерів. Для гарного урожаю ягід без цих «трудівниць» не обійтись. Якість і врожайність жимолості напряму залежить від запилення. Досить дорого обходяться «орендовані» Божі комахи для власників садів та ягідних плантацій, тож наш герой, не роздумуючи, опановує ще одне нове для себе ремесло – бджільництво.

«Вулики біля ягідних ділянок – це стратегічна необхідність. У моїх бджіл персональне завдання – запилювати жимолость. Якщо робити все по-науковому, на кожен гектар має бути по чотири вулики. Бджоли підвищують врожайність ягід на 60-70%. Я вирощую бджіл на піврамці. Це дуже ефективний спосіб, але недооцінений у нас в Україні. Сильні бджолині сім’ї – це запорука успіху пасічника. У таких сім’ях бджоли енергійніші та здоровіші. Для мене важливо, щоб мої комахи гарно запилювали ягідні плантації. Я не вагався, ставати пасічником чи ні. Розумієте, брати вулики в оренду – дорого. А мати свою пасіку – це ще й додатковий прибуток. Бджола – найбільший помічник для тих, хто хоче мати гарний урожай. А ще ж і мед буде».

Здається, у пана Андрія вже налагоджений весь процес, хоч він і новачок у цій сфері. Продумано все до найменших дрібниць. І доки інші жаліються на життя і вагаються, «бути чи не бути», Андрій Галушко чекає на урожай, яким уже за місяць смакуватимуть в окрузі. Та чекати, склавши руки, фермер не вміє, тож на вільній землі садить картоплю.

«Ну а чом би й ні?! Тут підходящий ґрунт для картоплі. Посаджу пару гектарів. Продам – будуть кошти на життя і розвиток бізнесу. Скиглити – не моє. Ми не маємо права бути бідними, коли під нашими ногами родюча земля!», – наголосив наш герой.

 

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)