|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:48 | 03.29.2024

180 днів у парламенті: на кого працює нардеп Борис Приходько?

«Приходь! Зробимо їх разом», – гасло, з яким переміг на виборах до парламенту мажоритарник Борис Приходько.До цього часу активність нардепа на його рідному 210-му окрузі можна було назвати млявою та наближеною до нульової.

Півроку як екс-банкір, котрий свого часу вірно служив головним скарбникам Януковича – Сергію Арбузову і Юрію Колобову, сидить у кріслі народного депутата, а на окрузі про нього не чути. Час від часу виборці дізнавалися новини про свого депутата із судової зали, де він з’являється як головний обвинувачений у справі про розкрадання двох мільярдів з Аграрного фонду. Та з наближенням місцевих виборів ситуація змінилася. Віднедавна Борис Приходько у супроводі помічників активно роз’їжджає громадами, роздає подарунки та виявляє небачену досі зацікавленість проблемами округу.

 

mazeratti

Приходько разом із адвокатом хотіли сісти в Maserati, варістю 100 тисяч доларів

(Фото журналістів СТОПКОР)

 

Перефарбовані

 

Виборча кампанія Бориса Приходька пройшла під пропрезидентським гаслом. І хоча він не був представником команди «Слуги народу», однак все ж зумів удало обіграти лозунги «зелених» і без проблем обійшов зручного кандидата від «слуг» Дмитра Пахомова. Втім, назвати простою ту літню кампанію не можна. 210-й виборчий округ став, мабуть, чи не одним із найгарячіших в країні – основна боротьба розгорталася між самовисуванцем Приходьком та партійним соратником Юлії Тимошенко Сергієм Коровченком. Усі пам’ятають «чорнуху», тітушок, взаємні обвинувачення у підкупі виборців, найманців-активістів і боротьбу за кожен голос. Зрештою, з мінімальним відривом Приходько все ж переміг. Варто зауважити, що особисто для нього ставка була надвисокою, адже перспектива найближчі 12 років тюремної баланди за обвинуваченням у розкраданні двох мільярдів з Аграрного фонду була для нього цілком реальною. Все ж 200 мільйонів гривень застави зробили своє діло: Приходько – в парламенті!

Там він одразу стає членом депутатської групи «Довіра», у яку входить 17 нардепів, у тому числі й давній друг Приходька Валерій Давиденко. Нардепи із групи «Довіра» – це сателіти партії «Наш Край», називаної проектом Банкової та одним із сателітів орбіти тодішнього Президента Петра Порошенка), а згаданий вище Давиденко в цій партії є співголовою.

Дивно, але за шість місяців у кріслі нардепа представник інтересів виборців 210-го округу Борис Приходько не проявив особливої активності, хоча відвідуваність стін законодавчого органу у нього є майже зразковою. А от виступити наважився лише раз, але й то з місця. Що саме змусило Приходька звернуться з парламентської трибуни до Прем’єр-міністра – ми розкажемо далі.

 

За скандальними законопроектами – вуха олігархів

 

Нардеп від Чернігівщини встиг відзначитися у голосуванні за кілька скандальних законопроектів. Так, він підтримав законопроект №1046 «Про концесію», що передбачає умови залучення приватного капіталу до управління держмайном. Здавалося б, нічого особливого, однак закон не відповідає Конституції і містить корупційні ризики. Говорячи простими словами, дороги, аеропорти, вокзали, порти і навіть державна земля опиняться в користуванні приватного капіталу. Ясна річ, що тут не йдеться про дрібного чи середнього підприємця – скоріше про крупні транснаціональні корпорації та вітчизняний олігархат. Головний ризик закону «Про концесію» експерти вбачають у процедурі обрання (заміни) концесіонера шляхом проведення «прямих переговорів» замість конкурсу.

Найбільш ганебним виявилося голосування Бориса Приходька на підтримку скандального законопроекту про продаж української землі. Чи уповноважували виборці Приходька як нардепа від округу голосувати за продаж найціннішого ресурсу країни, ми поцікавимось у них самих. Разом із тим розкриємо факти лобізму нардепом інтересів окремих місцевих князьків, які фактично курують кишеньковими громадами і чекають ринку землі як циган погожої днини.

 

Лобізм розширення Новобасанської ОТГ

 

І якщо з лобізмом олігархічних ініціатив більш-менш зрозуміло, то з лобізмом інтересів виборців у Бориса Вікторовича – поганенько. За півроку в парламенті нардеп подав усього сім депутатських запитів: два – до Кабміну, три – в міністерства та відомства, ще два – в місцеві органи влади. Останні стосувалися звернення до керівництва ПАТ «Чернігівгаз» та АТ «Чернігівобленерго» з приводу неможливості населення вчасно сплачувати за спожиті послуги через неякісну роботу «Укрпошти». Складається враження, що Приходько направив запит для галочки, адже і дурню зрозуміло, що приватні енергетичні монополісти не можуть вплинути на роботу державної структури – звертатися треба було до керівництва «Укрпошти». Статус нардепа дозволяє Борису Вікторовичу сказати це у вічі самому Ігорю Смілянському – генеральному директору «Укрпошти». Щодо «Чернігівгазу», то народного обранця в першу чергу мали б хвилювати коефіцієнти, на яких дурять його виборців, а не неможливість вчасно оплачувати шкуродерам захмарні платіжки.

Повернемося до роботи нардепа на місцях. Загальновідомо, що до складу округу № 210 входять місто Прилуки, Бобровицький, Козелецький і Прилуцький райони, однак найбільшу активність нардеп проявляє чомусь у Бобровицькому районі, котрий, як відомо, поділений на дві громади – Бобровицьку та Новобасанську. І тут цікавий факт – Приходько непублічно лобіює інтереси Новобасанської ОТГ, намагаючись вплинути на приєднання сіл, що ще не увійшли до громад. Підтвердженням відповідного факту є депутатський запит Бориса Приходька до Прем’єр-міністра Олексія Гончарука «Щодо завершення процесу створення Новобасанської ОТГ Бобровицького району Чернігівської області». У запиті до другої особи в державі народний обранець нарікає на Чернігівську облдержадміністрацію, яка поламала договорняки місцевих політиканів і врахувала бажання мешканців населених пунктів добровільно об’єднатися з Бобровицею замість Нової Басані.

Цей запит Приходько відправив ще першого жовтня минулого року. А нещодавно він засвітився в тих селах, що ще не об’єдналися. Що там робив Приходько і з ким він приїхав – ми розкажемо далі.

 

Вояж по селах

 

У селі Вороньки, що на Бобровиччині, ситуація напружена – люди хочуть до Бобровиці, а депутати і сільський голова тягнуть село до Нової Басані.

shutaЛюдмила Шута – одна з тих, хто збирав підписи односельців за приєднання Вороньків до Бобровиці.

«Ми зібрали 404 підписи односельців за об’єднання з Бобровицею, обійшли кожну хату, а підписи передали в район, – каже пані Людмила. – Прописаних у нас – 588 чоловік, тож, як бачите, більшість людей висловилась, причому письмово».

За словами селянки, думка сільської ради та депутатів є цілком протилежною до думки більшості в громаді. Чому так – можна тільки здогадуватись.

«Ми ближче до Бобровиці географічно, до нас регулярно ходить автобус, в Бобровиці своя лікарня – всього цього в Новій Басані немає, – пояснює жінка. – Район є район!»

Здавалося б, усе логічно – депутати мали б дійсно прислухатись до більшості людей, але їх тягне в інший бік. Цікаво, хто? І тут наші здогади частково може розкрити нещодавній візит до Вороньків народного депутата Бориса Приходька та його помічниці Тетяни Олешко (Кобизької).

Людмила Шута каже, що ці люди приїздили в школу та геріатричний будинок.

«У школу Приходько навіть пообіцяв купити телевізор, – говорить пані Людмила. – А напередодні його візиту в село приїздила його помічниця Кобизька, агітувала людей і схиляла всіх до Нової Басані».

Чи насправді це так, ми вирішили спочатку поцікавитись у директора навчального закладу.

У Вороньківській загальноосвітній середній школі її директор Валентина Шовкова поводилася, м’яко кажучи, дуже дивно. Спочатку її не було на місці, колеги-педагоги повідомили, що вона нібито ставить капельницю хворій мамі у сусідньому селі. Батьки – це, звісно, святе, тож ми без будь-яких претензій погодились дочекатись керівницю школи. Втім, чекати довго не довелося. Буквально за декілька хвилин після розмови з жіночкою, що сиділа в її кабінеті, Валентина Шовкова вийшла звідти, неначе з’явившись з-під землі. У розмові з нами Валентина Анатоліївна, звісно, заперечила факт приїзду нардепа та її помічниці, як і обіцянку Приходька подарувати школі телевізор.

pedro1А от у місцевому геріатричному пансіонаті підтвердили і приїзд Тетяни Олешко (Кобизької), і Бориса Приходька. Точніше, не стали заперечувати факту.

«Був у нас народний депутат, з Кобизькою, з своєю помічницею, питав, у чому ми нуждаємось. Ми загадали пральну машину. Це було в суботу, а в п’ятницю приїжджала Тетяна Кобизька, казала, що нас приєднали до Нової Басані, мовляв, так їй Приходько сказав», – говорить одна із працівниць пансіонату, яка просила не називати власне прізвище. – Дуже дивно, бо ми тут Нової Басані не хочемо: люди, хоч і старі, але все розуміють і просяться до Бобровиці».

«У нас отут всі хочуть до Бобровиці. Що в тій Басані? Немає там нічого! Ліс і той порубали, а нам треба топить», – говорить один із старожилів геріатричного будинку Петро Іванович Романенко.

Що ж? Від людей правду ніде сховати, навіть незважаючи на те, що вони здебільшого нічого далі стін пансіонату не бачать. Знають, що ліс у Новій Басані нещадно вирубують. Чого вартий нещодавній факт, коли місцеве агропідприємство, одним із кінцевих бенефіціарів якого є голова парламентського аграрного комітету й ідеолог земельного ґешефту Микола Сольський, попалося на масовій рубці лісосмуг? Дуби і ясени рубали під власні сушарки.

dacenko7«Ви напишіть у газеті, що ми всі тут хочемо до Бобровиці, – не витримує мешканка пансіонату Софія Пилипівна Даценко. – У Басані тільки одні пеньки трухлі осталися. Якщо мене не припишуть до Бобровиці, я втечу звідси. Я як попала в больницю у Басань, то насилу вижила».

«У Бобровиці є Яковишин, він нас підтримає, є організації, там всім буде краще», – додає дід Петро.

У Вороньківській сільській раді, незважаючи на робочий день, голови на місце не було. Повідомили, що він у Бобровиці.

«Ви голосували за Нову Басань?», – запитуємо у бухгалтера і депутата сільської ради Лідії Поталап.

«Одразу – так», – відповідає.

«А чим у Новій Басані краще, ніж у Бобровиці?», – продовжуємо розмову

«Воно ні там, ні там не краще», – каже депутат.

Дивно! Чому ж тоді сільська рада та депутатський корпус ідуть проти людей?

Про приїзд Бориса Приходька із своїми помічниками, тут, звісно, теж не в курсі. Мабуть, Вороньки настільки популярні, що нардеп від округу щодня тут буває.

«А проблем із дорогами у вас немає?», – запитуємо в Лідії Поталап.

«Як же немає? Є!», – відповідає бухгалтер.

«Так а чому Ви не звертались із цим до нардепа?».

На це запитання у сільській раді тільки знизують плечима.

А дарма! Тутешні люди бачать і знають не на словах про розбиті дороги. Чого варта одна дорога на Білоцерківці Новобасанської ОТГ? Її стан, очевидно, не турбує ні керівництво громади, ні народного обранця. Натомість розширення меж Нової Басані Бориса Приходька неабияк розхвилювало. Як не дивно, але у запиті до Прем’єр-міністра України Борис Приходько не просив включити до «Переліку об’єктів» аварійні ділянки доріг обласного значення, чи передбачити можливість дофінансування медицини, а лобіював інтереси Новобасанської ОТГ, голова якої пан Левченко не вилазить із корупційних скандалів, і на землях якої працює підприємство «Наташа Агро», що напряму пов’язане з нинішнім головою аграрного комітету і лобістом дикого ринку землі Миколою Сольським.

 

dorogabilocerk

Дорога на Білоцерківці нардепа не хвилює

 

«Яка ціль у Приходька – я не знаю, – каже активістка з Вороньків Людмила Шута. – Він депутат, мав би бути з людьми, але тут все навпаки. Наше село проголосувало за Приходька, але тут розуміють, чому, бо майже не приховувалося те, що роздавали гроші. А за Кобизьку я взагалі чула, що вона має намір балотуватися на голову Новобасанської громади».

Що ж, можливо, активістка й має рацію, адже як логічно пояснити те, що депутат від Бобровицької ОТГ агітує села приєднуватись до Новобасанської громади? Цікаво, що ж хорошого у Новій Басані, інтереси якої так активно лобіює нардеп і його помічниця?

 

Проблеми профтехосвіти зачекають

 

Із хорошого – колись потужний та відомий на ввесь район Новобиківський міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Після того, як Новий Биків об’єднали з Новою Басанню, комбінат опинився на грані закриття.

«Дітей нам не дали, обдурюють нас на кожному кроці, – не приховує свого обурення керівник МНВК Олександр Хомич. –Директори шкіл і голова громади кажуть, що в нас немає ліцензії, дурять батьків і дітей. І це нам така подяка за те, що ми возимо нашими автобусами дітей до п’яти шкіл. Як можна обслуговувати автобуси, не маючи грошей? Ми три місяці не отримували зарплату, а щоб її отримати – віддали їм автобус. Тепер у них два нових автобуси і легковий автомобіль за 600 тисяч гривень, який вони недавно купили».

 

homych

Олександр Хомич на роздоріжжі

 

Ситуацію на комбінаті його директор Олександр Хомич називає складною. А можливість підвозити на навчання дітей – це далеко не заслуга Новобасанської ОТГ.

«Дітей можемо підвозити через те, що попередній нардеп Олег Дмитренко допоміг 160 тисячами гривень. За рахунок цього ми відремонтували автобуси», – говорить директор МНВК.

Каже, що зверталися з проханням про допомогу і до нинішнього нардепа Бориса Приходька – той обіцяв допомогти, але віз і нині там.

«Фінансування немає. Биків гуде проти Нової Басані. 300 чоловік вже підписались за вихід», – резюмував розмову Олександр Хомич.

Подібні стосунки з громадою і в Козелецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату, яким рішенням сесії ОТГ взагалі ліквідували. Тепер директор НВК Дмитро Сакір бореться в судах за право відновити роботу комбінату.

Він також офіційно звертався до нардепа по допомогу. Просив відновити справедливість та посприяти на вищих щаблях влади відновленню роботи комбінату. Ось що він каже: «У жовтні місяці минулого року наш педагогічний колектив звернувся до Бориса Приходька з офіційним листом. Минуло два тижні, три, місяць. Я звернувся до помічниці, вона вийшла на іншу помічницю в Києві, та пообіцяла, що Приходько допоможе на законодавчому рівні і допоможе юристом. Минуло знову 2 тижні. Я знову звернувся до його помічника, але вже в Козельці, – і знову ті ж самі обіцянки. Потім відповів, що йому ніколи. З цього приводу я хочу сказати, що Приходько годує нас локшиною, а реальної допомоги – ніякої. Я вперше зустрічаю такого нардепа, який від імені виборців голосує за продаж землі, не провівши жодного сходу села. Голосує просто, щоб прикрити себе, щоб не посадили».

 

«Круїзи нардепа і його команди – це підготовка до виборів, мета яких – взяти владу в громадах»

 

lesenkost«Стартувала підготовка до місцевих виборів, – уловлює суть виконувач обов’язків старости Кобижчанської сільської ради Дмитро Лесенко. – Вони знову поїхали округом з подарунками та обіцянками, їдуть в першу чергу туди, де є адміністративний апарат. У нас в селі нещодавно встановили паркан біля дитячого садочка та подарували шкільній бібліотеці ноутбук».

Таку благодійність сільський голова оцінює не інакше як безпосередню участь нардепа у просуванні своєї кандидатури на пост Бобровицького міського голови. Втім, на переконання Дмитра Лесенка, діяльність депутата – це не роздача подарунків, а перш за все законотворчість та відстоювання інтересів своїх виборців.

«У суспільстві тема номер один – продаж сільгоспземель. Всі переживають і не до кінця розуміють наслідки цього закону. Я не розумію, що спонукало депутата Приходька голосувати за цей закон, хто його на це уповноважував, у кого з виборців він спитав думки? Це – вовки в овечих шкурах, які хочуть безперешкодно продати найбільший наш скарб, останнє, що в нас залишилося – нашу землю!», – обурюється сільський староста.

Ярославка – одне з сіл Бобровичччини, де Приходько отримав найбільшу кількість голосів.

magdyk«Хто його обирав я не знаю, мені соромно за вибір земляків, – каже селянин Петро Олександрович Магдик. – Жодної своєї обіцянки Приходько не виконав, а обіцяв і дороги нам зробити, і пошту відкрити… Пошту нам відкрили стараннями ТОВ «Земля і Воля».

Та найбільше ярославців обурює голосування Приходька за ринок землі.

«За таке голосувати міг тільки негідник, – обурюється Петро Олександрович. – Людина отримує за пай, а продамо – того не матимемо. А за рахунок чого існуватимуть громади, села?»

У Ярославці за 2019 рік землекористувач ТОВ «Земля і Воля» заплатив орендної плати на суму 15 мільйонів 105 тисяч гривень.

«Ніякого продажу землі не повинно бути, – переконана виконувачка обв’язків старости Ярославки Ганна Юхно. –З ринком землі шуткувати не можна, бо не знаємо, чим воно нам обернеться».

А от виконувач обов’язків старости Кобижчанської сільської ради Дмитро Лесенко переконаний: «Круїзи нардепа і його команди – це підготовка до виборів, мета яких – взяти владу в громадах, щоб отримати доступ до землі і в подальшому продати її».

Дмитро Лесенко прогнозує, що осінні вибори будуть брудними, а кампанія відбуватиметься за відпрацьованими схемами – через підкуп виборців.

«Загальновідомо, що на парламентських виборах у нашому районі перемогу отримав Борис Приходько, – каже староста. – За неофіційною інформацією, його представники працювали з населенням, представляючись соціальними працівниками, і пропонували 300 гривень за голос. Я особисто за руку їх не ловив, але стоси документів надійшли до поліції й, наскільки мені відомо, знайшли і десятників. Це – небезпечна піраміда, треба вже починати з нею боротися».

Кобижчанський староста Дмитро Лесенко таки має рацію. За фактом підкупу виборців в 210-му окрузі порушено кримінальну справу про вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 160 КК України. Провадження внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань. Частина 2 ст. 160 КК України – це підкуп виборця. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або не вчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років. Більше того, якщо правоохоронці доведуть факт підкупу, то Борис Приходько може втратити ще й депутатський мандат. А, втративши мандат, він, скоріше за все, потрапить до СІЗО і вже звідти даватиме свідчення у справі про розкрадання двох мільярдів гривень з Аграрного фонду.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олексія Миколаєнка та з відкритих джерел

(газета «Чернігівщина: новини і оголошення»)

Схожі матеріали (за тегом)