|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:59 | 03.28.2024

Тіньовий обіг деревини буде припинений

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді, яку провів Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Одне з озвучених питань – протидія тіньовому ринку деревини.

1alisoporadokПозиція керівництва чітка: в Україні має бути відслідковано продаж усіх лісоматеріалів. Сірий ринок деревини повинен бути припинений. Для цього на місцях має бути налагоджена тісна взаємодія облдержадміністрацій з профільними службами та правоохоронними органами, а також органами місцевого самоврядування. Щоб попереджати та вчасно виявляти незаконні рубки в лісах, а також належно здійснювати розслідування справ з подальшим притягненням винних осіб до відповідальності.

Для дієвого контролю за обігом лісоматеріалів і недопущення незаконної вирубки Кабмін у грудні минулого року прийняв постанову, що, зокрема, передбачає обов'язковий електронний облік деревини. Такий облік не допускає легалізацію незаконно заготовленої деревини через фальсифікацію документів про походження.

Для Чернігівської області ця тема є надзвичайно актуальною через значну кількість лісових масивів. Лише минулого року Державною екологічною інспекцією в області виявлено порушення заготівлі деревини у 24 суб’єктів господарювання. Працівники лісової охорони передали до правоохоронних органів 49 справ про незаконні вирубки.

При цьому, комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» обласної ради, яке об’єднує 18 дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємств, досі не запровадило централізовану систему обліку деревини. Всі державні лісгоспи області вже працюють за цією системою.

– Будемо невідкладно змінювати ситуацію з обігом деревини на Чернігівщині. Тіньового ринку лісоматеріалів в області не буде. Вже наступного тижня збираємо робочу нараду, у тому числі за участю керівників правоохоронних органів, і чітко сплануємо спільні дії. А наприкінці січня спільно обговоримо це питання на Колегії ОДА, – коментує голова ОДА Андрій Прокопенко. – Лісогосподарські підприємства області працюватимуть за правилами, встановленими державою.

Схожі матеріали (за тегом)