|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:32 | 03.28.2024

Де отримати безоплатну правову допомогу

Із 2013 року в Україні функціонують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Тобто найбільш чутливі та соціально незахищені категорії населення (малозабезпечені особи, ветерани війни та учасники бойових дій, внутрішньо переміщені, особи з інвалідністю, діти тощо) можуть отримати послуги на безоплатній основі: правові консультації, захист, представництво інтересів у суді, складання документів процесуального характеру.

1bpdd

На Чернігівщині регіональний центр координує діяльність трьох місцевих — у Ніжині, Мені та Чернігові, до структури яких входять 19 бюро правової допомоги. Штат чернігівського обласного осередку системи налічує 75 штатних працівників. З центрами співпрацюють майже сто адвокатів на контрактній основі, оплата діяльності яких відбувається за бюджетні кошти відповідно до кількості та якості виконаних доручень.

Як працює система загалом та які плани на майбутнє — розповіла сьогодні під час брифінгу в облдержадміністрації директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Ірина Протченко.

Так, за перше півріччя 2019 року до місцевих центрів надійшло понад 13,8 тисячі звернень щодо надання безоплатної правової допомоги, видано більше 900 доручень (74% — штатним працівникам, 26% — адвокатам).

Крім того, у Регіональному центрі видано 879 доручень.

Громадяни звертаються з різних питань — від пенсійних до кримінальних. Один відсоток від усіх звернень — дитячі.

До речі, незабаром якість надаваних послуг у системі безоплатної правової допомоги контролюватиме спеціально створена наглядова рада.

Конкретні приклади звернень навели директор Чернігівського місцевого центру Володимир Бобруйко та фахівець цього центру Ярослав Хоменко. Два клієнти цього центру, які також долучилися до спілкування зі ЗМІ, розповіли про власний досвід отримання відповідних послуг.

Довідково. За правовою допомогою жителі області можуть звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П'ятницька, 39, каб. 711. Єдиний номер системи правової допомоги (безкоштовно): 0-800-213-103.

За повідомленням Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Схожі матеріали (за тегом)